Csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszerek?!?

Múlt héten elindítottunk egy sorozatot amelyben a korszerű, egészséges étkezés alapfogalmairól írunk. Szándékunk eligazítást nyújtani az egészséges életmód útvesztőjében, és véleményünket kifejteni a különböző diétákkal kapcsolatban. Lehet, hogy könnyíteni tudunk néhány embernek, hogy a valóban neki valót válassza.
Ma a csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszerekről írok. Jó olvasgatást!
Csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszerek
Miért is vetem fel ezt a kérdést? Gondolkodjunk el. Mindenki szeretne egészséges és csinos lenni. Ennek egyik feltétele a csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztása. A kérdés fontossága miatt biztosan több blognak lesz témája és többször visszatérünk rá, de az egyik legfontosabb alapfogalom a táplálkozásban a szénhidrát. Tisztáznunk kell azt is, hogy a cukorbetegeknek mit lehet javasolni, mit a fogyókúrázóknak, az egészségtudatos életmódot folytatóknak. Minden esetben az egyik alap kérdés a csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszer tudatos fogyasztása.
Szénhidrát
A szénhidrátok a szervezetnek az egyik legfontosabb alapanyagai, nevüknek megfelelően, szén, hidrogén és oxigén tartalmú élelmiszerek, vagy élelmiszer alapanyagok.
Szerepük, hogy energiát szolgáltatnak (cukrok). A bevitt energia 50-70 %-a szénhidrátokból származik. Tartalék tápanyagok (keményítő). Vázanyagok (cellulóz) a növényekben. A táplálkozáskor is ennek megfelelően kell foglalkoznunk vele.
Nélkülük nincs élet, de ha bármelyik változatát túl fogyasztjuk, az problémát okozhat, cukorbetegség, elhízás másik szélsőséges esetben anorexia. Mindezeket figyelembe véve a csökkentett szénhidrát bevitel alapvető fontosságú. (wikipédia alapján)
Cukrok
Egyszerű cukrok: szőlő-, gyümölcs-, répa-, nádcukor. A szőlő- a répa- és a nádcukor nagyon gyorsan felszívódik. Oda kell figyelni a fogyasztott mennyiségre és arra, hogy ha lehet barna nádcukor formájában fogyasszuk mert tartalmaz kísérő anyagokat (enzimek, vitaminok) így kevésbé káros a fogyasztása. A gyümölcs cukor ugyanúgy magas kalória értékű, de lassabban szívódik fel, viszont vannak egyéb káros mellékhatásai. Ezért ebben az esetben is kalkulálnunk kell a csökkentett szénhidrát bevitelre. Különösen figyelni kell a különböző édesített termékekre: dzsemek, üdítő italok, édességek, illetve ezek szénhidrát tartalmára! Csak annyit fogyasszunk amennyire valóban szüksége van a szervezetünknek! Amire azért is vigyázzunk, mert néha depresszió leküzdésére is eszünk, iszunk cukrot, cukros termékeket. A lényeg a csökkentett szénhidrát bevitel.
Keményítő
A csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszerekről a keményítő nélkül nem beszélhetünk A keményítőnek is több formája van. Elsősorban a felszívódás és cukrokká alakulás idejében és módjában van különbség. A leggyorsabban felszívódik, és a vérbe kerül a fehér búzaliszt keményítője.
Itt sokat segíthetünk ha teljes kiőrlésű gabonából készített élelmiszert fogyasztunk. Illetve a termék leírásában a gyártó köteles tájékoztatni, hogy milyen fehérjét tartalmaz a termék és ennek alapján állítsuk össze az étrendünket. Mindenképpen oda kell figyelni a csökkentett szénhidrát bevitelre.
Rostok
A gabonák héja, a gyümölcsrostok, nagyon hasznosak lehetnek, hogy megfelelő étrendet, csökkentett szénhidrát bevitellel állítsunk össze. Van amikor rostot teszünk a süteménybe, vagy éppen egy italba. Ez segítheti pl. az emésztést, vagy egyszerűen csak javítja az állományát a terméknek és nem különböző, nem természetes, kémiai anyagot kell ilyen célra használnunk.
Burián László