Gluténmentes táplálkozás

Gluténmentes táplálkozás
Mi a glutén érzékenység?
Mit jelent a glutén érzékenység? Mit jelent a beteg számára?
Mindezeket figyelembe véve, ha valaki a tünetek alapján gluténérzékenységre gyanakszik, a legjobb ha azonnal szakorvoshoz fordul, és ha ő valóban glutén érzékenységet állapít meg akkor viszont azonnal szigorú glutén mentes diétába kell fogni. és azt szigorúan be kell tartani, és csak a gyártó által igazoltan glutén mentes élelmiszert szabad fogyasztani. Ezt még az otthoni főzésnél is figyelembe kell venni, mert nagyon könnyen előfordul a kereszt szennyeződés.
Az érzékenyeknek a gluténmentes ételek jelentik az életet. Az egyetlen kezelési mód az egész életre szóló szigorú glutén mentes étrend.
Mit jelöl a „glutén mentes” jelzés?
A pontos válasz: maximum 20 mg/kg glutén. Ezen érték felett az étel nem nevezhető gluténmentesnek.
Ezt a gyártónak kell garantálnia. Sőt ha glutén tartalmú terméket forgalmaz azt az allergén anyagok szabályozása szerint jelölni kell a terméken.
Figyelembe kell venni, hogy sok élelmiszer, amire nem is gondolnánk, tartalmazhat glutént. Csak egy példa a felvágottak egy része is ilyen, vagy a zöld alma bevonata is tartalmazhat glutént.
Gluténmentes diéta
A glutén mentes diétát és a glutén érzékenységgel járó panaszok megszüntetését akkor tudja a beteg megvalósítani, ha a glutént teljesen kiiktatja az étrendből, ha tartózkodik a búza, árpa, rozs és az ebből készült, vagy még ezeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztásától.
Nagyon fontos a diéta pontos összeállítása, nehogy ezen élelmiszerek kiiktatásával esetleg valamilyen hiánybetegség alakuljon ki.
A glutén mentességet rizs, burgonya, babliszt, kukorica, sárgaborsólisztből, vagy egyedi gluténmentes liszt keverékkel készített ételekkel válthatjuk ki. Ma már egyre nagyobb választék van glutén mentes termékekből.
Gluténmentes diéta és a zab
Ez egy nagyon vitatott kérdés, mert ebben az esetben a szabályozás egyrészt Magyarországon sem egyértelmű, másrészt az EU országainak egy részében engedélyezett, máshol nem. Miért lényeges kérdés? A zab glutén fehérjéje orvosi vélemények szerint is kis mennyiségben fogyasztva nem okozza a betegség kiújulását, ugyanakkor a teljes kiőrlésű zab rost tartalma 10% felett van és ez nagyon jót tesz az emésztésnek. ( a Budai Allergia központ Varga Dóra dietetikus cikke alapján). Ezen kívül még több hasonló cikk is van.
Saját véleményem, hogy kicsit talán idegenkedünk a zab étkezési felhasználásától. Én egy ideig fogyasztottam zab tésztát és csak a legjobbakat tudom elmondani róla, kifejezetten jó hatású és finom is.
Szerző:
Burián László
Élelmiszeripari szaktanácsadó