Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü

Cékla a szuperfood - vagy gyógynövény

Cékla a szuperfood - vagy gyógynövény

Miért adtam egy ilyen címet?

 A cékla egy több ezer éve ismert zöldségféle, amely Magyarországon is jól megterem. Kiváló minőségben. Ugyanakkor az átlag fogyasztó a céklát szinte csak, mint savanyúságot ismeri.

Pedig a jó alapanyagból elkészített, jó minőségű céklalé nagyon értékes és tényleg döbbenetesen jó tulajdonságai vannak.

A kismamák az áldott állapot kezdetekor fogyasztva a magzatot sok veszélyes későbbi betegségétől óvhatják meg (szerencsés esetben még a nyitott gerinctől is). A másik oldalon az élsportolóknak verseny előtt nagyon ajánlják a napi fogyasztását, mert lényegesen javítja az állóképességüket. Angol sportorvosok bizonyították.

Egy kicsit részletesebben,

Mit jelent a jó minőségű alapanyag? Teljesen elismert, hogy a másodvetésű és maximum 10 cm átmérőjű céklából lehet készíteni a legjobb minőségű élelmiszert. Sajnos a gazdák előszeretettel akkor szedik fel, amikor már nem nő tovább, tehát általában kb. 20 cm-es átmérőjű, de ez már nem alkalmas igazán jó minőségű termék előállítására. Nagy előnye a céklának, hogy nem kíván nagyon nagy növényvédelmet, így a céklával nem vagy legalább is minimális mennyiségű kemikáliát juttatunk a szervezetünkbe. Természetesen legjobb, ha bio terméket vásárolunk.

 A természetgyógyászoktól a kutatókig általában megegyező véleményen vannak a cékla, cékla lé jó hatásait tekintve. Szinte mindenki a cékla méregtelenítő hatását emelik ki. Miért és mikor lényeges ez? Általában ha sok gyógyszert, vagy kemikáliát tartalmazó élelmiszert fogyasztunk.

A rákos betegek általában a kezeléskor (kemoterápia, sugárkezelés) jönnek rá a céklalé jótékony hatására. Sok ismerősöm fogyasztotta és egységes vélemény volt, hogy könnyebben viselték el a kezelést, mint azok a társaik, akik nem fogyasztottak céklalevet.

A cékla segít abban is, hogy a rákos sejtek ne szaporodjanak, és eleve megelőzzük vele a rosszindulatú daganatot.

Nézzük milyen anyagokat tartalmaz a cékla?

Miért ilyen hasznos nekünk, miért javítja az életminőségünket.

A cékla hatóanyag tartalma. Szívem szerint a betaninnal kezdem. Ez adja a cékla gyönyörű lila színét. Általában a színes gyümölcsöknek, zöldségféléknek mindig van gyógyhatása. A betanin is antioxidánsok egyik faja. Ez okozza a rákellenes hatását. Egy erős antioxidáns, ami segíti a vitaminokat a ráksejtek elleni harcban. De segíti a májat a méreganyagok lebontásában, és a szabadgyökök szervezetből való eltávolításában.

Fontos a folsav tartalma: itt emelném ki a kismamáknak miért érdemes fogyasztani, Ez az anyag segíti a pici emberkét édesanyja méhében az egészséges fejlődésben.

A folsav javítja a jó közérzetet, a boldogság vitaminjaként is emlegetik, segíti a jó közérzetet.

Csak én teszem hozzá, hogy a boldog kismamának nagyobb valószínűséggel lesz boldog és egészséges gyermeke.

Nitrát vegyületek.  A nitrátokat sokszor, mint szükséges rossz emlegetjük, pedig megfelelő vegyületekben a szervezetre nagyon jó hatással vannak. A céklában lévő nitrát vegyületek segítenek mindenkit a vér jobb oxigén ellátásában. Így az izmok is jobban el lesznek látva oxigénnel, ami lényegesen javítja azok állóképességét. Ez az egyik oka, hogy a sportolóknak, de a testépítőknek is ajánlják a céklalé fogyasztását. Ide tartozik, hogy szilícium dioxidot is tartalmaz, ami javítja a kalcium felszívódását, ezáltal a váz és izomrendszert is erősíti.

A cékla fogyasztásakor senki sem gondol arra, hogy az öregkori butulást, az Alzheimer kórt is lassítja, mert a benne lévő nitrogén-monoxid javítja a vér oxigén ellátását.

Kicsit összefoglalva: tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot, vitaminok közül a C-vitamint, B1, B2, B6 vitamint a már többször emlegetett folsavat, és betanint is.

A cékla legjobban lé formájában fejti ki hatását, ezért fontos beszélni, hogyan is fogyasszuk.

Készítsünk céklalevet otthon, vagy vásároljuk meg?

Leírhatnám, hogyan készítsük el otthon, de a céklalé az egyik legtipikusabb esete, hogy az elkészítés több bajt okoz, mint amennyi hasznot a fogyasztása.

Ha nyersen centrifugáljuk, akkor is le kell hámozni, és utána a legtöbb gyümölcs centrifuga néhány hét alatt tönkremegy. A nyers céklának nagyon kemény a húsa.

Ha főzzük akkor héjában kel megfőznünk, mert így maradnak benne az értékes tápanyagok, ez egy elég hosszú folyamat és ekkor meg a tisztítás és a centrifugálás után úgy néz ki a konyha, hogy a háziasszony meszelésen kezd el gondolkodni és elmegy  a kedve a céklalétől egy életre.

Van még egy fontos tényező. Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem. Nálunk a cékla nem igazán kedvelt, mert szinte mindenki földízű terméknek tartja. Tudomásul kell venni, hogy a céklalé gyártás komoly szaktudást igényel. Egyrészt úgy kell készíteni, hogy a fogyasztó ne a föld ízt érezze, hanem egy finom italt. A másik, hogy a cékla, mint a legtöbb zöldség féle közel semleges, így egy egyszerű hőkezelés után megromlik, tehát otthon nagyon nehéz tartósítani. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy otthon készíti akkor azt is tudomásul kell venni, hogy 2 három naponta frissen kell készíteni.

Mindezzel együtt azzal fejezem be, hogy a fogyasztó maga dönti el, hogy készíti vagy vásárolja. Ami nagyon fontos jó minőségű alapanyagból készült, jó minőségű végterméket szabad csak fogyasztani, akkor lesz valóban egy egészséges és finom élelmiszer.

Kellemes céklalé fogyasztást, jó egészséget!

Burián László

élelmiszeripari tanácsadó

Céklaleves recept ITT

    

 

blog comments powered by Disqus