Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü

Hogyan főzzük ki a gluténmentes tésztát?

Egyre szélesedő a választék a gluténmentes termékekből, ami nagy öröm azok számára, akiknek kerülniük kell minden találkozást a gluténnel. Az élelmiszer gyártók és a vendéglátó egységek is gondolnak azokra a fogyasztókra, akik fel fogják tenni a bűvös kérdést: - És az gluténmentes? Gluténmentesen táplálkozni ugyan kissé divatos is, ám aki valóban rá van kényszerítve hogy kizárja a glutént az életéből, annak bizony nem minden étkezés móka és kacagás. Nem kevés lemondással jár és bizony az ízek sem mindig olyan fenségesek! Az állagról nem is beszélve…

Vegyük például a gluténmentes tésztát. Ha kifőzzük, sokszor lesz nyálkás, nyúlós, málós, tapadós. Ugyanakkor, ha betartunk néhány alapszabályt, nagyot lendítünk a étel ízvilágán és állagán is.

Fontos, hogy jó sok vízben főzzük! Míg a hagyományos tésztát kétszeres vízben ajánlott kifőzni, a gluténmenteshez négyszeres vizet tegyünk. Ez azért fontos, mert a gluténmentes tésztánk hajlamos összetapadni (a magas keményítőtartalma miatt), de ha egy nagy edényben, sok vízben fő, akkor lesz elég helye tészta szálaknak önálló életet élni.

A víz sózása nem tér el a hagyományostól: akkor sózzunk, ha már lobog a vízünk, de akkor viszont nehogy elfelejtsük, mert a sótlan gluténmentes tésztát biztosan nem tudjuk rásózni senkire!

Fontos továbbá, hogy lobogó vízbe tegyük a száraz tésztát, keverjük meg, majd fedjük le, hogy mielőbb visszaforrjon a főzővíz. Olajat nem szükséges a vízbe tenni, nem fogja meggátolni a szálak összetapadását a főzés során, viszont az olajos tészta a mártással nem lesz jó barátságban. Akkor tudjuk elkerülni, hogy összetapadjanak a szálak, ha főzés alatt gyakran megkeverjük a tésztát. Ha már közelít a főtt állapothoz a tészta, kóstoljuk meg, mivel a csomagoláson jelölt főzési idő nem minden esetben helytálló. Amikor már érezzük, hogy puhul, állítsuk készenlétbe a tésztaszűrőt: egy túlfőtt tészta egy ragacsos massza lesz a tányérunkon. Azt az állapotot kell megtalálni, amikor már nem kemény a tészta, de még nem is túl puha.

Az előkészített tésztaszűrőnkbe öntsük bele a tésztát, de ne öblítsük, mert a főzés során megmaradt keményítőt lemosnánk róla. 

A keményítő jórészt a főzővízben kioldódott, ezért a főzővizet érdemes megőrizni. Felhigíthatjuk a mártást vele, ha túl sűrű lenne, vagy ha még nem készült el a mártásunk, akkor érdemes a tészta főzővízét használni arra, hogy sűrítsük, hiszen a tésztából kifőtt keményítő hasznunkra válhat. 

A finom gluténmentes tészta további titka az, hogy főzés után AZONNAL el kell fogyasztani. A hagyományos tésztát se szoktuk sokáig tárolni, a gluténmentest meg pláne nem! Ha maradt még szószunk és szeretnénk vacsorára megenni, akkor inkább főzzünk új tésztát, mert a korábbról eltett gluténmentes tészta inkább étvágylohasztó: száraz, kemény és az íze sem túl jó.

A friss tészta pedig - ha a fenti utasításokat megtartjuk - mennyei lehet, még ha gluténmentes is!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gluténmentes
Árukereső.hu