Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü
Jelenleg itt jársz: > >

Húst, mértékkel!!!

Húst, mértékkel!!!

Hogyan kerül be a fehérje a szervezetünkbe?  Az hogy fehérjére szükségünk van, nem képezi vita tárgyát. Abban is hasonló a vélemény, hogy kb. minimum 1 g/kg-ot kell naponta elfogyasztanunk az egészséges életvitelhez. Azon már több vita van, hogy testépítők, sportolók, nehéz fizikai munkát végzők mennyi fehérjét fogyasszanak.

 

Hogyan kerül be a fehérje a szervezetünkbe?  Az hogy fehérjére szükségünk van, nem képezi vita tárgyát. Abban is hasonló a vélemény, hogy kb. minimum 1 g/kg-ot kell naponta elfogyasztanunk az egészséges életvitelhez. Azon már több vita van, hogy testépítők, sportolók, nehéz fizikai munkát végzők mennyi fehérjét fogyasszanak. Itt kb. 2-5 g/testsúly kilogrammról beszélhetünk.

Általában a fehérje fogyasztásnak nagyon sok az összetevője. A húsoknak nagy a fehérje tartalmuk, de minimális a rost tartalma. A növényekben kevesebb a fehérje és nem mindenben felel meg az emberi szervezet igényeinek az aminosav összetételük. Ugyanakkor sok szénhidrátot, ásványi anyagot és egyéb az emberi szerezet számára nélkülözhetetlen anyagot tartalmaznak.

A húsoknál meg kell említeni, hogy egyrészt a felfokozott állattartás környezetvédelmi szempontból nem jó. A kérődzőket bizonyos mértékben felelőssé teszik a globális felmelegedés miatt. Azért itt is el kell mondani, hogy kérődzők nagyon rég élnek a Földön, de a mértékletességet figyelembe kell venni.

Elsősorban a vörös húsokkal kapcsolatban már tudományos bizonyíték van, hogy különösen a kezelt húsáruk sok esetben komoly betegséget okozhatnak.

Ezek után inkább a növényekkel, növényi fehérjékkel foglalkozzunk, mint tápanyag forrással. különösen az olajos magvak nagyon fontos és izgalmas terület. Ha belegondolunk, az olajos magvak tökéletes tápanyagtartalmú élelmiszerek. Tartalmaznak növényi fehérjét, szénhidrátot, telített és telítetlen zsírokat. Mindent, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Az igaz, hogy a fehérje aminosav összetétele mindegyik olajos magnál más és más, de ha folyamatosan változtatjuk az olajos magvakat, akkor minden aminosavhoz hozzájut a szervezetünk. Ebben az esetben, az is előny, hogy a szénhidrátok nem egyszerű szénhidrátok, tehát nem gyorsan felszívódó és beépülő cukrok, amelyek szükségesek, de ha többet fogyasztunk belőle a szükségesnél az zsírépítést és hízást eredményez.

Vannak olajos magvak, amelyek olyan aminosavakat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani. Ilyenek pl. a diófélék, vagy a csicseri borsó.

A növényi fehérje forrásoknál meg kell említeni, a búzát, különösen a tönkölybúzát, zabot, árpát chia magot. A chia magról leírható, hogy lassan nélkülözhetetlennek tartjuk, de csak korlátozottan fogyaszthatjuk, mert ha sokat eszünk belőle egyszerre, az emésztési problémákat okoz.

Még a hüvelyesek közül ki lehet emelni a lencsét, borsót, babot, szójababot.

Amit leírok még, hogy a laktóz érzékenyeknek fejlesztették ki a tejpótló italokat. Ebben az az érdekes, hogy egyre többen isszák olyanok is, akik nem laktóz érzékenyek, de mégis egy nagyon finom ital, egészséges lassan a gasztronómia része az átlag konyhának.

Az alábbi honlapon található a növények fehérje és kalória tartalma. Nagyon jól használható egy egészséges növényi táplálkozáshoz. Hogy mekkora választék van.

www.hotashtanga.com

Név                         Fehérje (g/100g)       Energiatartalom (kCal/100g)

Gyümölcsök

Banán                     1.3                            103
Málna                      1.2                             28
Kiwi                         1                                 55
Sárgabarack          0.9                             46
Eper                        0.9                             34         
Szeder                    0.8                             32

Aszalt gyümölcsök

Füge                       3.5                            270
Sárgabarack         3.4                            241
Mazsola                 2.4                            276
Szilva                     2.3                            271
Datolya                  2                               277

Zöldségek

Aszalt paradicsom   14.1                     258
Zöldborsó                    7                           88
Brokkoli                       3.3                        24
Zöldbab                       2.6                       40
Karfiol                          2.4                        29
Karalábé                     2.1                        38
Spárga                        2                           16
Avokádó                     1.9                       227
Padlizsán                   1.3                         25
Uborka                        1                             11

Leveles zöldségek


Kelbimbó                   4.9                         49
Petrezselyemzöld    4.4                         60
Kelkáposzta               3.6                        34
Bazsalikom              3.2                          41
Sóska                        2.4                          23
Spenót                      2.3                          18
Fejes saláta             1.4                          16

Hüvelyesek

Szójabab                 41.6                        512
Sárgaborsó             27.2                        362
Lencse                     26                            333
Mungóbab               23.9                        347
Vörösbab                 21.9                        313
Csicseriborsó          19.8                        309
Tofu                           12                           84

Olajos magvak

Tökmag                   33.9                         636
Mandula                  27.6                         627
Földimogyoró         26.7                         610
Dió                           18.6                         654
Kesudió                   18                            600
Kakaó                       21.4                        386
Szezámmag            20.8                        562
Pisztácia                  20.6                        557
Mák                           20.5                        537
Kókusz                      7.8                         649

Gabonafélék

Lenmag                       18.3                         534
Amaránt                       16                            374
Vadrizs                         14.7                         357
Zabpehely                   14.4                         376
Hajdina                        13.3                         343
Quinoa                         13.1                         374
Köles                            11                            362

Szuperfoodok

Spirulina                     65                            390
Chlorella                     58.4                         411
Kendermag                33                            578
Virágpor                      24.1                         314
Chia                             20.4                         400
Maca                           14                            325
Goji                              11                            346

Úgy érzem, meg kell említeni az úgynevezett minden mentes termékeket. Talán nem a legszerencsésebb a megnevezés, mert pontosan az a lényegük, hogy nagyon sok nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak, de készítőjük ügyel arra, hogy felesleges vegyi, vagy allargén anyagot ne tartalmazzanak.

Megint egy olyan program, aminek megfelelő tálalással nagy jövője van.

Befejezésül, ha nincs komoly ideológiai ok, vagy betegség ne zárjuk ki a húst sem. Vannak helyzetek ,amikor az is valóban nélkülözhetetlen. Gondoljunk Katona József Bánk Bánjában Tiborc panaszaira, ahol a beteg gyereknek legalább egy galambot kérnek Bánk bántól.

Talán azzal fejezhetem be, amivel kezdtem, együnk minél több növényi ételt, feldolgozott és feldolgozatlan formában, de jót tesz a szervezetünknek valamennyi könnyen emészthető hús, vagy hal.

Jó étvágyat!

Burián László

élelmiszer tanácsadó

blog comments powered by Disqus