Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü

PANETTONE, AZ OLASZOK BEJGLIJE

Milánóból terjedt el a mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel készített kalács, ami meghódította az egész világot. Magyarországon is egyre többen ismerik és fogyasztják Karácsony táján, sőt sokan megpróbálkoznak a Panettone elkészítésével is.

 

 

 

​A Panettone eredete

Két legenda is kering arról, hogy miként jött létre ez a mennyei finomság. Az egyik történet szerint egy fiatal pékinas próbált ezzel a süteménnyel jó pontot szerezni választottja édesapjánál, aki - pék létére - értékelte az inas igyekezetét és lánya kezével jutalmazta a kalácskészítőt. A másik legenda a XV. századba nyúlik vissza és a milánói herceg, Ludovico Sforza udvartartásából származtatja különleges sütemény létrejöttét: egy konyhai kisegítő, akit Toninak hívtak, maradékokból és morzsákból állította össze az első Panettone-t. Toni kenyerének, vagyis 'pan del Toni' -nak hatalmas sikere lett a hercegi udvarban. 

Az igazságot a Panettone eredetéről pontosan sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy a fenséges sütemény sikere az év századok során nem apadt és a mai napig szívesen kínáljuk vendégeinket vele.

A vállalkozó kedvű konyhatündérek pedig akár otthon is megpróbálhatják elkészíteni a kalácsot, ehhez segítségül szolgáljon az alábbi recept. 

Mit kell hozzá beszerezni?

Hogyan készítsem el a süteményt?

Egy keverőtálban összekeverjük a liszteket, a sütőport, a sót, a vanília őrleményt és az eritritet, majd egy másik keverőtálban a tojásokat és a vizet. Összekeverjük a száraz és a nedves összetevőket, majd beleforgatjuk az apróra darabolt aszalt gyümölcsöket is.
Egy 12 cm magas és 10 cm széles sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát. Készíthetjük akár püspökkenyér formában vagy kuglóf formában is.

Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben 40 percig, majd 170 fokon légkeveréssel további 20 percig kell sütni.
Ezután vegyük ki a formából és 10 percig forma nélkül is süssük. Ha szeretnénk csokoládéval bevonhatjuk a tetejét, vagy megszórhatjuk porcukorral.

 

 

Árukereső.hu