PANETTONE, AZ OLASZOK BEJGLIJE
Milánóból terjedt el a mazsolával, kandírozott gyümölcsökkel készített kalács, ami meghódította az egész világot. Magyarországon is egyre többen ismerik és fogyasztják Karácsony táján, sőt sokan megpróbálkoznak a Panettone elkészítésével is.
A Panettone eredete
Két legenda is kering arról, hogy miként jött létre ez a mennyei finomság. Az egyik történet szerint egy fiatal pékinas próbált ezzel a süteménnyel jó pontot szerezni választottja édesapjánál, aki - pék létére - értékelte az inas igyekezetét és lánya kezével jutalmazta a kalácskészítőt. A másik legenda a XV. századba nyúlik vissza és a milánói herceg, Ludovico Sforza udvartartásából származtatja különleges sütemény létrejöttét: egy konyhai kisegítő, akit Toninak hívtak, maradékokból és morzsákból állította össze az első Panettone-t. Toni kenyerének, vagyis 'pan del Toni' -nak hatalmas sikere lett a hercegi udvarban.
Az igazságot a Panettone eredetéről pontosan sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy a fenséges sütemény sikere az év századok során nem apadt és a mai napig szívesen kínáljuk vendégeinket vele.
A vállalkozó kedvű konyhatündérek pedig akár otthon is megpróbálhatják elkészíteni a kalácsot, ehhez segítségül szolgáljon az alábbi recept.
Mit kell hozzá beszerezni?
- 35 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett termékekhez gluténmentes rostkeverék
- 25 g Szafi Reform nyújtható édes lisztkeverék
- csipet só és vanília őrlemény
- 20 g Szafi Reform eritrit
- 4 g foszfátmentes sütőpor
- 2 db tojás
- 3 db tojásfehérje
- 3 db apróra darabolt aszalt sárgabarack
- 2 db apróra darabolt datolya
- 5 g aszalt áfonya
- 1 nagyobb bio narancs héja
- 5 ek. víz
Hogyan készítsem el a süteményt?
Egy keverőtálban összekeverjük a liszteket, a sütőport, a sót, a vanília őrleményt és az eritritet, majd egy másik keverőtálban a tojásokat és a vizet. Összekeverjük a száraz és a nedves összetevőket, majd beleforgatjuk az apróra darabolt aszalt gyümölcsöket is.
Egy 12 cm magas és 10 cm széles sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát. Készíthetjük akár püspökkenyér formában vagy kuglóf formában is.
Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben 40 percig, majd 170 fokon légkeveréssel további 20 percig kell sütni.
Ezután vegyük ki a formából és 10 percig forma nélkül is süssük. Ha szeretnénk csokoládéval bevonhatjuk a tetejét, vagy megszórhatjuk porcukorral.