Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü

Vashiány?! Figyelj oda a jelekre!

Vashiány?! Figyelj oda a jelekre!

Miért van szüksége szervezetünknek vasra?

A vas részt vesz számos élettani folyamatban, mint pl.: az oxigén szállítása és raktározása, a testi növekedés, az idegrendszer fejlődése, a sejtek osztódása, enzimek megfelelő működése és hormonok szintézise.

Miért alakul ki hiány a szervezetben?

Vashiány abban az esetben lép fel, ha szervezetünket nem tudjuk napi szinten ellátni megfelelő mennyiségű vassal, vagy ha a szervezetben megnövekszik az igény a napi vasbevitelre. 

 

 

A vashiány elsősorban a nőket érinti, hiszen a női szervezet vasszükséglete jóval magasabb a férfiakénál. Ez oda visszavezethető, hogy a nők kevesebb vasat tudnak elraktározni, valamint a nők többször kerülnek olyan élethelyzetbe, ahol megnövekszik a szervezet vasigénye: menstruáció, terhesség és szoptatás.

Életmódunk és táplálkozásunk szintén befolyásolhatja szervezetünk vaskészletét.

- A vegán és vegetáriánus életvitel kizárja a húsfogyasztást, így csupán a növényekben lévő, ám azokból nehezebben hasznosuló vasat tudják bevinni a szervezetükbe, amely vashiányt, hosszútávon akár vérszegénységet is okozhat.

- A divatos fogyókúrák, a böjtölés vagy az étkezési zavarok előfordulásakor szintén felléphet vashiány, hiszen a vas pótlását az étrend nem teszi lehetővé.

Elhízás vagy túlsúly szintén fokozza a vashiányt, mivel az elhízáshoz társuló kisfokú gyulladás gátolja a vas hasznosulását.

- Az intenzíven sportolók szervezetének szintén nagyobb szüksége van a vasra annak érdekében, hogy az izmok megfelelően működjenek.

- A kényelmünket és ízlésünket ugyan kiszolgáló, de az egészségünknek inkább ártalmas szokásaink vagy kényszerünk egyoldalú táplálkozáshoz vezethet (gyorséttermek túlzott látogatása, válogatós gyerekek, szegénységben élők táplálkozása), amelyben a vasbevitel szintén korlátozott lehet.

Bizonyos életszakaszokban is (csecsemő-, kisgyermek-, és serdülőkor, terhesség, szoptatás) szintén megnő a szervezet vasszükséglete.

- Felszívódási zavarokat okozhat a gluténérzékenység, a krónikus gyulladásos betegségek, az onkológiai betegségek vagy a különböző fertőzéses megbetegedések.

 

Fontos tehát odafigyelnünk a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra, és amennyiben a vashiány tüneteit észleljük magunkon, pótoljuk a vasat a szervezetünkben, ügyelve arra, hogy a vas a megfelelő mennyiségben és formában kerüljön be a szervezetbe ahhoz, hogy optimálisan tudjon hasznosulni.

 

Tesztelhetjük is a vashiányos állapotot laborvizsgálattal, vagy  akár végezhetünk önellenőrzést is:

https://naturalvital.hu/vitamin-station-vashiany-gyorsteszt-1-db-1300?keyword=vashiány 

 

Vashiány tünetei:

 

A vashiány gyakran megmutatkozik külső jegyekkel is, például a vashiányos embereknek általában sápadtabb a bőre, fogínyük pedig világosabb színű. 

A vashiánynál gyakran érezhetünk egy állandó kimerültséget, levertséget, energiahiányt, valamint azt, hogy könnyebben kifulladunk, akár néhány lépcsőfog megmászása is nehézséget, heves pulzust, kifulladást eredményez. A vashiány gyakran szívritmuszavarral, hevesebb szívdobogással is társulhat. A fertőzések és egyéb megbetegedések is gyakrabban megtámadják a vashiányos szervezetet.

Pszichénkre is hatással lehet a vashiány, gyakran ingerlékenység, csökkenő koncentrációképesség, memóriazavarok, kedvetlenség, ami akár depresszióhoz is vezethet. Jellemző lehet a szédülés és a fejfájás.  Az egyik legfurcsább tünete a vashiánynak az, hogy az illető igen szokatlan dolgokat kíván a szervezet: pl. agyagot, sarat, krétát, jeget. Hogy ez pontosan miért alakul ki, egyelőre nem tudni, ám a legtöbb elmélet szerint ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbálják pótolni a betegek.

Felléphet bőrszárazság, viszketés, különösen a kézen és lábon, és mivel a bőr vékonyabbá is válik, már enyhébb vakarásra is kisebesedhet, valamint hidegebb tapintásúvá is válhat; a körmök és a haj elvékonyodása, töredezése, hajhullás is jellemző, de az ajkak kirepedezése, orrnyálkahártya sebesedés, nyelvduzzanat is jelentkezhet. A szemek alatt megjelenhetnek szürkés karikák is. 

 

A vashiányos állapotot mielőbb meg kell szüntetni! Ha a szervezet újra kellő mennyiségű vashoz jut, akkor legelőször ezek a tünetek kezdenek el csökkenni. Egyre jobb lesz a koncentráló képesség, csökken a fáradékonyság, a gyerekek élénkebbek lesznek. Maga a vérszegénység csak több hét múlva kezd el javulni, a kúra hatása 3-6 hónap alatt lesz eredményes.

 

 

Hogyan védekezzünk a vashiány ellen?

 

A táplálék vastartalma könnyen emelhető, hiszen tudjuk, hogy a húsféleségekben több a vas, mint a növényekben. Aki tehát nem vegetáriánus, de

a rizikócsoportba tartozik, annak érdemes több húst és májat fogyasztania. Vegetáriánusoknál is van mód a megelőzésre, egyes magvak –  például a szezámmag és a pisztácia – ugyanis sok vasat tartalmaznak. Mellettük a hüvelyes zöldségek és a teljes kiőrlésű lisztek is hasznosak, mert szintén több vasat tartalmaznak. Zöldségek közül a  hüvelyesek (elsősorban a bab), a cékla vagy a spenót, a gyümölcsök közül a gránátalma vagy a fekete ribizli az átlagnál több vasat tartalmaz. Érdemes multivitaminokat, illetve kifejezetten vashiányra kifejlesztett készítményeket is rendszeresen fogyasztani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Árukereső.hu