CITROMOS MÁKTORTA

VEGÁN CITROMOS MÁKTORTA
Ennek a három rétegű citromos máktortának a receptjét teljesen véletlenül találtam, miközben desszertet kerestem az évfordulós ünnepi vacsoránkhoz.
Nagyon könnyen elkészíthető, csak időben elő kell készíteni, ugyanis be kell áztatni a datolyát és a kesudiót, illetve fogyasztás előtt néhány órára hűtőszekrénybe kell tenni.
A végeredmény mindenkit rabul ejtett. Persze a sikerhez elkerülhetetlen, hogy a célcsoportunk szeresse a mákot. :)
VEGÁN CITROMOS MÁKTORTA
Ennek a három rétegű citromos máktortának a receptjét teljesen véletlenül találtam, miközben desszertet kerestem az évfordulós ünnepi vacsoránkhoz.
Az eredeti recept a veganblog.hu oldalán található.
Nagyon könnyen elkészíthető, csak időben elő kell készíteni, ugyanis be kell áztatni a datolyát és a kesudiót, illetve fogyasztás előtt néhány órára hűtőszekrénybe kell tenni.
A végeredmény mindenkit rabul ejtett. Persze a sikerhez elkerülhetetlen, hogy a célcsoportunk szeresse a mákot. :)
Amire feltétlenül szükséged lesz, az egy jó konyhai aprítógép és egy csatos, kisebb méretű tortaforma.
Hozzávalók és elkészítés:
Alsó réteg (a szokásos piskóta helyett)
120 gramm datolya, amit előzőleg forró vízzel leöntöttem és kb fél órát ázni hagytam, így jól megduzzadt. (a 120 gramm még az áztatás előtti súlyt jelenti)
100 gramm kókuszreszelék
20 gramm kókuszliszt
A hozzávalókat (datolyát leszűrve) mind beletettem az aprítógépbe és összeturmixoltam.
Én tettem hozzá egy kevés kakaóport is, így lett szép barna az alsó réteg.
Az így kapott masszát belenyomkodtam, majd elsimítottam a torta forma aljára és betettem a hűtőszekrénybe, amíg készült a második réteg.
Mákos réteg:
150 gramm darált mák
150 gramm datolya (ugyanúgy áztatva, majd leszűrve, mint az előbb)
50 gramm kesudió (datolya levében áztatva kb fél órát, majd leszűrve)
1/2 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
1-2 evőkanál agavé szirup (én mézet csurgattam bele)
Ezeket szintén az aprítógépben összedolgoztam és már ment is a tortaformába, rásimítva az előző rétegre.
Citromos réteg:
120 gramm kesudió (ugyanúgy, mint fönt, előzőleg kb. fél órára beáztatva a datolya levébe, majd leszűrve)
2 evőkanál kókuszolaj
125 ml kókusztej (Aroy D)
1 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
4-5 evőkanál agavé szirup (nekem nem volt itthon, így itt is egy pici mézet használtam)
1 teáskanál vanília őrlemény
Itt sincs más teendő, mint az összes hozzávalót összeturmixolni. Ez a harmadik réteg egy folyós állagú massza lesz, amit könnyen ráöntünk a torta tetejére.
Mehet a hűtőbe és néhány óra múlva egy selymesen krémesre dermedt felső réteget kapunk. Vegyük ki a formából, díszítsük kedvünk szerint.
PS: Én a mákos réteget megbolondítottam egy kis rummal is.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!
Ha videón is megnéznéd, hogy készítette Bódi Sylvi, akkor azt itt találod:
#sütésnélküli #gluténmentes #máktorta #tisztaétkezés #SylviBodi #BódiSylvi #laktózmentes #tejmentes #torta