Zöldkagyló
A zöldkagyló jótékony hatásairól hallottál már?
Az új-zélandi taréjos zöldkagylóban nagyobb mennyiségben megtalálható a glükozaminglikán. Ez a vegyület az egyik építőeleme az emberi bőrnek, a kötőszöveteknek és a porcoknak is.
Ez az anyag képes arra is, hogy visszafordítsa a már elindult ízületi kopást is. Ezenfelül rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek az ízületi fájdalmak, segítségével javulhat a mozgásképesség, így a beteg hangulata, életminősége is pozitív irányt vehet. Kutatások és vizsgálatok bizonyítják, az enyhe és a közepesen súlyos kopások esetén a tüneteket hasonlóan csökkenteni tudják, mint az erre a problémára szedett gyulladáscsökkentők.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is ittak csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. Legendájuk alapján a Tollas Kígyóistentől, Quetzalquetl-től kapták az istenek italát és eledelét, a csokoládét és a kukoricalisztet. A Tollas Kígyó elhagyta őket, de meghagyta, hogy visszatér még. Ezért, amikor a szakállas Cortés partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához vezették, aki díszes aranykehelyben felszolgáltatta neki az isteni italt. Cortés észrevette a benne rejlő értéket, és lefoglalta az ősi ültetvényeket. Vérszemet kapott, magának kívánta az összes azték kincset, lemészárolta az aztékokat. Egy forrás szerint az őslakókat saját italuk segítségével győzték le: „Egyetlen pohárnyi belőle egy egész napra felfrissíti a katonát” – írta Cortés. A spanyol konkvisztádor hazájába visszautazván magával vitte a kakaóbabok titkát. Spanyolország tehát a csokoládé világkörüli útjának első megállója. A 17. századig az ország határain belül maradt, Európában nem terjedt el. Persze eleinte maguk a spanyolok se fogyasztották szívesen a keserű italt, először a mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.
Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
1569-ben V. Piusz pápa a xocolātlt olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.
A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg.
1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet.
Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.
A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.
A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet.
Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét. (forrás:Wikipédia)
Karácsony közeledtével nálunk is kedvelt italként díszeleg a forralt bor mellett.
A "Szafi forrócsoki ízű italporral" kipróbálhatunk egy újdonságot, a hagyományos kakaó helyett, ami alacsonyabb kalória értékkel bír és nem tartalmaz cukrot és tejszármazékot.

VEGÁN CITROMOS MÁKTORTA
Ennek a három rétegű citromos máktortának a receptjét teljesen véletlenül találtam, miközben desszertet kerestem az évfordulós ünnepi vacsoránkhoz.
Nagyon könnyen elkészíthető, csak időben elő kell készíteni, ugyanis be kell áztatni a datolyát és a kesudiót, illetve fogyasztás előtt néhány órára hűtőszekrénybe kell tenni.
A végeredmény mindenkit rabul ejtett. Persze a sikerhez elkerülhetetlen, hogy a célcsoportunk szeresse a mákot. :)

2020-ban is felkutattuk Nektek a legfinomabb mentes szaloncukrokat. Legyünk őszinték, ez egy nagyon hálás feladat volt. A szaloncukor gyártók minden évben egyre finomabb termékeket dobnak piacra, a legtöbbnek nincs semmiféle mellékíze, ráadásul olyan széles a választék, hogy szinte elveszel benne. Ugye milyen jó egészségtudatosnak lenni?

A tudomány fejlődése segít a kutatóknak abban, hogy új módszereket találjanak a betegségek minél korábbi azonosítására. Egy új áttörés azt jelzi, hogy a vérben áramló, szabadon keringő D-vitamin szint jó előre jelezheti az öregedő férfiak jövőbeni egészségügyi és betegségkockázatát.
Dr. Leen Antonio egy európai kutatócsoporttal karöltve a belga Leuveni Egyetemi Kórházakban végzett vizsgálatokat. Eredményeiket a szeptember elején megrendezett 22. Európai Endokrinológiai Kongresszuson ismertették.

Neked sincs időd főzni a hétköznapokban?
Segítünk varázsolni! A Szafi Reform poralapokkal és Szafi tésztákkal gyorsan, percek alatt készíthetsz finom vacsorát a családnak! Most a vásárláshoz ajándékba küldjük, ráadásul Te választhatod ki, melyik ízvilágot és formát szeretnéd! Bolognai, kínai, indiai...orsó, széles metélt, tarhonya, és még sorolhatnánk! De inkább nézd meg!

Piknikezni mindig, mindenhol, mindenkinek nagyon jó móka! Szuper érzés egy fárasztó kirándulás során kiteríteni a pokrócot egy tisztáson és elővenni az odáig elcipelt elemózsiás dobozt, vagy akár egy munkával töltött délelőtt után a kollegákkal leülni egy otthonról hozott ebédre a szabadban. Mi van ilyenkor a piknik kosárban? Elsősorban szendvics, pékáru, saláta vagy valamilyen köret. Márpedig azok számára, akik allergiásak vagy érzékenyek a gluténre, a tojásra, a földimogyoróra vagy a tejre, egy egyszerű piknikezést is jól át kell gondolni. Persze egy kis szervezéssel bármi lehetséges! Tanácsainknak és receptötleteinknek köszönhetően a piknik a kikapcsolódás pillanata marad az étkezési korlátozásoktól függetlenül!