Hírek
Sárgarépa!
A répának magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít át, ami elengedhetetlen a tökéletes látáshoz. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin is.
Magas rosttartalma tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet. Fokozza az anyagcserét, így zsírégető hatása is van. Antioxidáns hatású, magas az ásványi anyag tartalma: sok foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat rejt magában. Napi 2 nyers sárgarépa, és a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően, rendben is a koleszterinszintünk.
Érdemes tudni, hogy amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyag tartalmából a főzéskor, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően jobban érvényesülnek. A sárgarépa fogyasztható nyersen, főve, sülve, párolva, köretnek, ragunak, levesbe vagy sütinek is.
A sárgarépa több fűszerrel remekül párosítható. Jól illik hozzá például a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a rózsabors, a gyömbér, a fahéj, a curry, a chili, a kurkuma, a szerecsendió, de nagyon finom csak egyszerű petrezselyemmel is. Remek ízesítője a citrom és a narancs. (forrás: Egészségkalauz)
Sárgarépa krémleves!
Hozzávalók:
· 10 darab sárgarépa
· 2 darab hagyma
· 1 teáskanál őrölt kurkuma
· 1 kávéskanál friss gyömbér
· 1 kávéskanál őrölt kömény
· 1 teáskanál őrölt szerecsendió
· 2 darab babérlevél
· 4 darab fokhagyma gerezd
· 1 csipet chili paprika
· 1 csipet só, bors
· 1 deciliter tejszín
· 1 liter víz
Elkészítés:
Pirítsuk meg a hagymakockákat egy kevés olajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért. (Itt adhatjuk az ételhez a chili paprikát is.)
A kurkumát, köményt, sót, borsot keverjük össze egy kisebb tálban, majd öntsük a lábasba. Jól forgassuk össze az egészet.
Ettől lesz jó zamatos és édes az íze.
Amikor már itt-ott barnás a sárgarépa (NEM FEKETE), öntsük fel fél liter vízzel, dobjuk bele a babérleveleket is, és fedjük le! Amikor a répa már majdnem megpuhult, botmixerrel turmixoljuk össze, és öntsük hozzá a tejszínt (természetesen használhatunk növényi tejszínt, vagy akár tejfölt is).
Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is ittak csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínálta Cortést. A maják birodalmában is ismert és fontos volt: a kakaóbabot más dél-amerikai kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is utal a kereskedelemre; a „cacau” eredetileg egy ige, jelentése: venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbab a szertartásokhoz is esszenciális volt. Megpörkölték, ledarálták, vízzel habosra rázták (nagy zsírtartalma miatt nehezen oldódott), majd megitták a keserű italt, melynek eredeti neve xocolātl. Amikor a majákat legyőzték az aztékok, a hadisarcot kakaóbabban kellett kifizetniük. Az aztékok már ízesítették a keserű italt fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és a legfontosabb, hogy elkészítése során erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. Legendájuk alapján a Tollas Kígyóistentől, Quetzalquetl-től kapták az istenek italát és eledelét, a csokoládét és a kukoricalisztet. A Tollas Kígyó elhagyta őket, de meghagyta, hogy visszatér még. Ezért, amikor a szakállas Cortés partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához vezették, aki díszes aranykehelyben felszolgáltatta neki az isteni italt. Cortés észrevette a benne rejlő értéket, és lefoglalta az ősi ültetvényeket. Vérszemet kapott, magának kívánta az összes azték kincset, lemészárolta az aztékokat. Egy forrás szerint az őslakókat saját italuk segítségével győzték le: „Egyetlen pohárnyi belőle egy egész napra felfrissíti a katonát” – írta Cortés. A spanyol konkvisztádor hazájába visszautazván magával vitte a kakaóbabok titkát. Spanyolország tehát a csokoládé világkörüli útjának első megállója. A 17. századig az ország határain belül maradt, Európában nem terjedt el. Persze eleinte maguk a spanyolok se fogyasztották szívesen a keserű italt, először a mexikói spanyol apácák kezdték el ízesíteni szerecsendióval, fahéjjal, cukorral.
Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.
1569-ben V. Piusz pápa a xocolātlt olyan kellemetlennek találta, hogy az ital fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.
A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején (1660–85) vált divatos itallá Angliában, az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg.
1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet.
Az első angol csokoládégyár Bristolban épült, 1728-ban. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt.
A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe nagyban javította a csokoládéital minőségét: a készülék segítségével a kakaóbabból sikerült kivonni a nehezen emészthető zsíranyag egy részét.
A csokoládészeletet 1847-ben találták fel. A svájci Nestlé fivérek 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet.
Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, módosította a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket. 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét. (forrás:Wikipédia)
Karácsony közeledtével nálunk is kedvelt italként díszeleg a forralt bor mellett.
A "Szafi forrócsoki ízű italporral" kipróbálhatunk egy újdonságot, a hagyományos kakaó helyett, ami alacsonyabb kalória értékkel bír és nem tartalmaz cukrot és tejszármazékot.
Akik már végig csinálták a TOMAN diétát, tudják, milyen fontos a napi ötszöri – mértékletes - étkezés betartása. A diétát követően, a súlymegtartási szakaszban sem kell lemondanunk a fehérjedús finomságokról! Tízóraira vagy uzsonnára továbbra is beilleszthetjük étrendünkbe a TOMAN Snackeket.
Miért jók a TOMAN Snackek?
VEGÁN CITROMOS MÁKTORTA
Ennek a három rétegű citromos máktortának a receptjét teljesen véletlenül találtam, miközben desszertet kerestem az évfordulós ünnepi vacsoránkhoz.
Nagyon könnyen elkészíthető, csak időben elő kell készíteni, ugyanis be kell áztatni a datolyát és a kesudiót, illetve fogyasztás előtt néhány órára hűtőszekrénybe kell tenni.
A végeredmény mindenkit rabul ejtett. Persze a sikerhez elkerülhetetlen, hogy a célcsoportunk szeresse a mákot. :)
2020-ban is felkutattuk Nektek a legfinomabb mentes szaloncukrokat. Legyünk őszinték, ez egy nagyon hálás feladat volt. A szaloncukor gyártók minden évben egyre finomabb termékeket dobnak piacra, a legtöbbnek nincs semmiféle mellékíze, ráadásul olyan széles a választék, hogy szinte elveszel benne. Ugye milyen jó egészségtudatosnak lenni?
A tudomány fejlődése segít a kutatóknak abban, hogy új módszereket találjanak a betegségek minél korábbi azonosítására. Egy új áttörés azt jelzi, hogy a vérben áramló, szabadon keringő D-vitamin szint jó előre jelezheti az öregedő férfiak jövőbeni egészségügyi és betegségkockázatát.
Dr. Leen Antonio egy európai kutatócsoporttal karöltve a belga Leuveni Egyetemi Kórházakban végzett vizsgálatokat. Eredményeiket a szeptember elején megrendezett 22. Európai Endokrinológiai Kongresszuson ismertették.
Neked sincs időd főzni a hétköznapokban?
Segítünk varázsolni! A Szafi Reform poralapokkal és Szafi tésztákkal gyorsan, percek alatt készíthetsz finom vacsorát a családnak! Most a vásárláshoz ajándékba küldjük, ráadásul Te választhatod ki, melyik ízvilágot és formát szeretnéd! Bolognai, kínai, indiai...orsó, széles metélt, tarhonya, és még sorolhatnánk! De inkább nézd meg!