Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü

Böjt vagy diéta, vidáman

Böjt vagy diéta, vidáman

Itt a tavasz, tulajdonképpen a böjti időszak. Mit értünk böjtön? Itt az étkezéssel, életmóddal kapcsolatban minden variáció elképzelhető és enyhe túlzással annak az ellenkezője is.

A böjt alapjában véve egy lélekerősítő tevékenység, vagy éppen ebből a célból egy tevékenység elhagyása.

Általában összekötjük az egyházakkal, a vallással és ez tulajdonképpen igaz is. Viszont ahány egyház, felekezet, ideológia az valamennyire ebben a tekintetbe is eltér egymástól.

A legfontosabb, hogy a böjt valamennyire összefügg az egyéniségünk erősítésével. Éppen ezért bizonyos táplálkozási mód a böjttel van összefüggésben.

A lelki vagy vallási böjt nagyon függ az adott valláshoz. Nem célja ennek a blognak ezért csak betekintés néhány vallási böjtbe. A katolikus böjt 40 napig tartó, heti egy napos hús tilalmat jelent. Itt nyilvánvalóan felvetődik, hogy a vegánokkal mi legyen. Általános szabály, hogy a hústilalmat jó cselekedettel, jótékonysággal ki lehet váltani. Erről a böjtről el kell mondani, hogy még 40-50 évvel ezelőtt sokkal szigorúbb volt. 40 napos teljes hústilalmat jelentett, beleértve a tejet tojást, zsírt is. Aki megtehette növényi olajat használt még sütéshez is.

Ennek az ideológiai okain kívül meg volt a logikus embert kímélő és építő oka is. A téli disznóvágás és utána kóstoló hordása hús és zsír telítettséget okozott. Egyidejűleg komoly társadalmi életet is jelentett. A szervezetet meg kellett tisztítani. Ezután jött a csirke egyéb apró jószág fogyasztása, ősszel, kacsa, liba majd ismét a tél. Mindennek meg volt a maga rendje.

A református böjt jobban a lelki megtisztulásra helyezi a hangsúlyt.

A zsidó böjt évi két nap 24 órás teljes étkezési és víz tilalmat ír elő, hozzátéve, hogy erre kellőképpen felkészítette a szervezetet. Legyünk őszinték, nagyon nehéz, ha valaki kiállja, főleg a víz fogyasztás mellőzését, azt becsülni kell, és neki is fejlődik az egyénisége.      

Befejezésül, a muszlim böjt a ramadán. Tulajdonképpen, mint mindent ezt is szigorúan veszik, de a muszlimnak nagyon sok ága van ennek megfelelően sok eltérés is van az egyes irányzatok között.    

Táplálkozási böjtök. Ezt annyival nehezebb jól megírni, mert ma már nagyon sok diétát böjtnek neveznek, pedig ez legtöbbször divat és nem böjt. Két példa: a ketogén diéta és a teljes vegán diéta. Igazán egyik sem böjt. Egy életmód, aminek az egészségre való hatása sok esetben vitatott. Meg lehet említeni a paleo étkezést is, ami már tőlünk nyugatra csökkenő népszerűséggel rendelkezik. Mindenki maga döntheti el, hogy neki jó e vagy sem.

A diéta általában gyógyítani próbál, és ha jól van összeállítva, akkor valóban gyógyító is, de ezt adott betegségre adott betegre szakemberek dietetikusok, vagy orvosok állítják össze.

Mindezek után a léböjt kúrával foglalkoznék, mivel ez ideális mint böjt, és valóban, ha jól van összeállítva nagyon hasznos lehet a szervezetnek. Mindenképpen orvosi vagy dietetikus felügyelet ajánlott hozzá.

Nem részletezve, de mindenképpen folyamatosan változtatva kell a különböző zöldség és gyümölcs italokat fogyasztani. Érdemes bevenni a kúrába tejsavasan erjesztett italokat is. Ma már lehet kapni növényi fehérjéket tartalmazó italokat és porokat is kapni, szinte korlátlanul. Ezeket vagy közvetlen italként, vagy turmixként kell a kúrába beilleszteni. Léböjt kúra alatt mindenképpen ajánlott a B vitamin pótlása.

Léböjt kúra esetén nem a szűrt italokat ajánlott fogyasztani. Amire szintén figyelni kell, hogy ha lehet 100 %-os gyümölcs zöldség leveket kell választani, mert a felhigított italokkal, szörpökkel több kárt okozunk, mint használunk.

Miért írtam be a címbe, hogy vidáman? Mert a böjt , de a diéta is csak akkor ér valamit, ha mindezt jókedvűen és örömmel csináljuk, az étkezés, ha szenvedve eszünk, akkor az inkább árt ,mint használ és akkor a legegészségesebb étel is méreg anyagokat termel bennünk.

Jó böjtölést!

Burián László 

blog comments powered by Disqus