Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. A későbbiekben bármikor lehetősége van ezt módosítani, törölni.
Termékek Menü

Fókuszban a GLUTÉNMENTES Életmód

Fókuszban a GLUTÉNMENTES Életmód

A gluténmentes életmód kulcsfontosságú feladata a gluténtartalmú élelmiszerek kiszűrése és helyettesítése.

A feldolgozott és félkész ételek, élelmiszeri alapanyagok gyakran tartalmaznak állományjavítókat és egyéb adalékanyagokat, amelyek glutént tartalmazhatnak, ezért érdemes az otthoni főzés mellett dönteni!

Milyen helyettesítő termékek, élelmiszerek jöhetnek szóba, ha valaki gluténérzékeny?

Gluténmentes gabonák

Rizsliszt: barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes állagú, gluténmentes. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, piskótához, palacsintához, sűrítéshez is kitűnő.
A rizsliszt nagy előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így,  a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők is fogyaszthatják.

Rizsdara: kiválóan felhasználható tejbedaraként, grízes tésztához.


Natúr rizspehely: a rizst gőzölik, majd pelyhekké alakítják. Megfőzhetjük vízben vagy tejben, joghurtba – kefirbe keverhetjük, müzli keverékhez adhatjuk. Ízesítsük ízlés szerint. mézzel, gyümölcsökkel ízesítve.


Natúr puffasztott rizs: a rizspehelyhez hasonlóan használhatjuk.

A köles liszt: a hántolt köles alapos, finomra őrlésével készült gluténmentes liszt. Sűrítésre és sütéshez is kiválóan használható. Arra azonban figyeljünk, a lisztkeverékként használjuk, és a köles liszt csak 25-30%-s legyen a keverékben.


Köles dara: kásának, hurkának, tölteléknek is használják.


Köles pehely: lapított hántolt köles, müzlikbe, kásának is elkészíthető


Puffasztott köles: müzlikbe vagy nassolásra kínálhatjuk.


Extrudált kölesgolyó: nassolásra, gluténmentes édes bevonással édességnek fogyaszthatjuk.


A kölesből sör is készülhet, Bulgáriában, Szerbiában, Nepálban is kóstolhatjuk. Alacsony alkohol tartalmú a musthoz – sörhöz hasonló állagú ital készül belőle, boza néven.

 

Gluténmentes álgabonák

A hajdinaliszt: sötét és világos változatban is kapható, gluténmentes. A hajdinaliszt kellemesen fűszeres aromát kölcsönöz. Más gluténmentes liszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is megfelelő. Rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Ezen kívül, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle. A hajdinalisztből készül a franciák hajdinapalacsintája, a galette, és az oroszok népszerű tésztaétele, a blini. Gluténérzékenyek számára fontos a magas rosttartalma is!


Natúr hajdina pehely: A hajdinát gőzölik, majd pelyhekké alakítják. Megfőzhetjük vízben vagy tejben, joghurtba – kefirbe keverhetjük, müzli keverékhez adhatjuk. Ízesítsük ízlés szerint. mézzel, gyümölcsökkel ízesítve.


Hadina pehely: tejberizshez hasonlóan kását főzhetünk belőle.

Mire figyeljünk a gluténmentes diéta során a gabonafélékkel kapcsolatban?

A hagyományos liszteket elhagyó diétát folytatók étrendjében gyakran szignifikánsan lecsökken a rost mennyisége. Ez székrekedést okozhat, így nagyon figyeljünk oda a rostbevitelre.
Ezen segíthetünk a hajdina használatával, illetve az egészséges táplálkozásban javasolt gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával!

Zöldség alapú lisztek

Kukoricaliszt gluténmentes. Több országában is fontos alapanyag. Mivel a  kukoricaliszttől kissé édeskés ízűek lesznek az ételek, kis mennyiségben érdemes keverni. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Édes ízű süteményekhez illik a legjobban. Édes süteményekhez is jól használható. Ügyeljünk arra, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza.


Kukoricadara: kiválóan felhasználható tejbedaraként, vagy polenta – lepénykészítéshez!


Natúr kukoricapehely, natúr corn flakes: A kukoricaszemeket gőzölik, majd pelyhekké alakítják. Megfőzhetjük vízben vagy tejben, joghurtba – kefirbe keverhetjük, müzli keverékhez adhatjuk. Ízesítsük ízlés szerint. mézzel, gyümölcsökkel ízesítve. Ha összetörjük, használhatjuk panírozáshoz, ropogós lesz tőle a sült hús, zöldség.

Sárgaborsóliszt Válogatott, szárított feles borsó finomra darálásával készítik ezt a szintén gluténmentes lisztet. Legtöbbször sűrítéshez alkalmazzuk, liszt kiváltáshoz ajánljuk. Enyhén pirítva jobb a folyadék megkötő képessége.

Keményítők: A gluténérzékenyek diétájába a burgonya-, kukorica-, rizs-, és gluténmentes búzakeményítő illeszthető be.
Elsősorban sűrítéshez alkalmazzuk. A keményítő fehér színű, íztelen, színtelen és szagtalan szilárd, olajos tapintású por, vagy szemcsés anyag, ami ujjak között dörzsölve jellegzetesen recsegő hangot hallat. Hideg folyadékban nem oldódik, viszont forró folyadékkal kellő sűrűségű masszát alkot.
Ezért elsősorban sűrítéshez alkalmazzuk.

 

A gluténérzékenység (régiesen lisztérzékenység) kezelésekor fontos a korai felismerés és szigorú, élethosszig tartó gluténmentes étrend.

 

 

 

Forrás: https://glutenerzekeny.hu/mit-ehet-egy-glutenerzekeny-coliakias-beteg-2/

 

Árukereső.hu