Mit jelent a BIO élelmiszer?
Sokan ismerik azt a közmondást, hogy “az vagy, amit eszel”, de csak kevesen gondolkodnak el igazán azon, hogy ez mit is jelent valójában. Ha jól belegondolunk, születésünktől fogva a testünk, ezen belül minden sejtünk azokból a táplálékokból épült fel, amit eddig magunkhoz vettünk. Éppen ezért fontos annyira odafigyelni arra, hogy mit eszünk és az élelmünk milyen forrásból származik.
(Bardócz Zsuzsa)
Bio élelmiszerek
Mit jelent a bio élelmiszer? Miért jó az nekünk és a társadalomnak?
Van egy rosszmájú magyar mondás. Mi a bio? Az, amit éjjel permeteznek. Úgy érzem, ez egy kicsit jellemzi a magyar bio mozgalmat, termelési és fogyasztási kultúrát. Miközben Európa egyes országaiban, az iskolában ma már kötelező bio élelmiszert adni reggelire, ebédre az iskolai étkezésben, nálunk még mindig lassan növekszik a bioélelmiszerek forgalma, és annak is egy jelentős része import. Közben a magyar bio élelmiszerek jelentős részét exportálják, Svájcba, Németországba stb. Akkor azért biztosan nem lehet olyan rossz.
Nem tagadom, a bio termékekkel kapcsolatban elfogult vagyok. Kb 25 évig, mint vállalkozó biotermékek, bio élelmiszerek gyártásával és azok értékesítésével foglalkoztam.
Mégis mitől bio élelmiszer a bio élelmiszer? A legfontosabb ahogy, a másik neve organikus élelmiszer, ami ahogyan a nevéből kiderül, gyakorlatilag nem tartalmaz csak természetes, természetben előforduló anyagokat. A talajt védik a termeléskor, permetezni meg csak természetes anyagokkal permeteznek.
Mindezek alapján egy értékesebb élelmiszert kapunk úgy hogy a környezetünket védjük.
Sokan ismerik azt a közmondást, hogy “az vagy, amit eszel”, de csak kevesen gondolkodnak el igazán azon, hogy ez mit is jelent valójában. Ha jól belegondolunk, születésünktől fogva a testünk, ezen belül minden sejtünk azokból a táplálékokból épült fel, amit eddig magunkhoz vettünk. Éppen ezért fontos annyira odafigyelni arra, hogy mit eszünk és az élelmünk milyen forrásból származik.
(Bardócz Zsuzsa)
A hazai haszonnövényeink hasonló, vagy még nagyobb változásokat mutatnak. Mint ahogy az dr. Márai Géza adataiból kiderül, a búza nyomelem-tartalmának 50, a kukorica 81, az árpa 62, a répafélék 15 és a burgonya 14%-át vesztette el. A borsó vitamintartalma 53, a tej 95, a káposzta 95 és a sárgarépa 40%-kal csökkent.
Ez a kép olyan embereket mutat be, akik túlsúlyosak, mert éheznek. az oka pontosan az. A nagyüzemi mezőgazdaság termékei és a nagyüzemi élelmiszer egyik oka, hogy bizonyos tápanyagokból hiányt jelez a szervezet, ezért sokszor éhesek vagyunk, amikor már bizonyos anyagokból elsősorban cukorból és gyorsan felszívódó keményítőből, meg jóval többet eszünk, mint amennyi szükséges. Az eredmény a képen látható.
De legyünk optimisták, mert ma már Magyarországon bio élelmiszerekből mindent megkapunk, hogy teljes értékű táplálkozást folytathassunk.
Igaz, hogy általában magasabb a biotermékek ára a konvencionálisnál, de abból kevesebbre van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünknek szükséges tápanyagot magunkhoz vegyük. Tehát az ár érték arány általában nem rosszabb.
Ismét kiemelem, hogy egyidejűleg a saját szervezetünket, a környezetünket és a Földet védjük, valamint a klíma rossz indulatú változását a globális felmelegedést és annak hatását is csökkentjük.
Burián László